DDO installeert moderne techniek in klassieke woonboerderij

Foto´s

Feiten

Object Woonboerderij
Plaats Dordrecht, Nederland
Jaar 2019
Soort object Renovatie
Installatie DDO installatie

Volledige beschrijving

Met de energietransitie in volle gang wordt in steeds meer omgevingen geïnvesteerd in nieuwe energievormen en methoden. Een goed voorbeeld daarvan vinden we in Dordrecht waar een woonboerderij uit 1800 onder handen werd genomen. DDO Installatie verving alle installaties en behaalde met Viega Smartpress en Profipress veel tijdswinst.

Het project nadert bijna z’n oplevering wanneer we installateur Daniël den Ouden over de grootschalige renovatie spreken. “Bij de renovatie zijn alle installaties vervangen en is de overstap gemaakt naar warmtepomptechniek in combinatie met zonnecollectoren. Het kloppend installatiehart in de vernieuwde woonboerderij is het ketelhuis. Hier staan onder meer de warmtepomp met 390 liter buffervat, een boiler en twee verdelers voor de vloerverwarming opgesteld. De zonnecollectoren worden binnenkort aangesloten en worden volledig ingezet voor bereiding van het warme tapwater.”

Viega Smartpress en Profipress

Daniël is een fervent Viega installateur; 2 jaar geleden stapte hij over en koos daarmee naar eigen zeggen voor de beste kwaliteit in perstechniek. Ook in de woonboerderij is dat zichtbaar. “Voor al het zichtwerk hebben we gebruik gemaakt van Profipress. Daarbij kan je denken aan een deel van de drinkwater- en cv-installatie. Ook voor de leidingen van de zonnecollectoren is in verband met de hoge temperaturen gekozen voor Profipress. Leidingen die zijn weggewerkt, zoals de warmwater-circulatieleidingen en delen van de drinkwater- en cv-installatie, hebben we uitgevoerd met Smartpress. In totaal is er zo’n 145 meter Profipress en 300 meter Smartpress verwerkt.”

Sneller installeren

Gevraagd naar de ervaringen met Smartpress reageert Daniël enthousiast. “Ik vind het grote voordeel van Smartpress dat je niet meer hoeft te ontbramen. Bovendien hebben de koppelingen een kleinere insteek. Het resultaat voor de installateur is een tijdwinst van zo’n 40%. Handig is bovendien het feit dat de koppelingen ook bruikbaar zijn voor gas. En bij de koppelingen is bovendien aan alles gedacht zodat er voor iedere situatie wel een passende koppeling is.”