Leidingsystemen voor eenvoudige aansluiting van lucht/water-warmtepompen

Warmtepompen zijn dé verwarmingssystemen van de toekomst. Met meer dan 50 procent (bron: Bundesverband Wärmepumpe e.V.) domineren ze nu al de nieuwbouwmarkt voor vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen. Door verdere ontwikkelingen worden warmtepompsystemen ook steeds bruikbaarder voor appartementencomplexen en kantoor- en winkelpanden. Voor het aansluiten van de buiten- en binnenunits van lucht/water-warmtepompen in monobloc-uitvoering vertrouwen installateurs op de persverbindings-techniek van Viega. Dat maakt de installatie bijzonder eenvoudig, efficiënt en veilig.

Een van de meest voorkomende montagevarianten van lucht/water-warmtepompen is de plaatsing van de buitenunit dicht tegen de muur van de woning. Zo wordt de leiding naar de binnenunit van de warmtepomp zo kort mogelijk worden gehouden. Dat bespaart niet alleen materiaal maar zorgt er ook voor dat overal met hetzelfde leidingsysteem kan worden gewerkt. Met de handige Viega persmachines kunnen de leidingen ook in krappe inbouwruimtes - meestal tussen de woningmuur en de achterkant van de warmtepomp - eenvoudig en veilig op de bijbehorende aansluitingen van de buitenunit worden geperst.

Materiaalkeuze voor de leidingen

Zelfs als slechts een kort stuk leiding wordt gebruikt voor het aansluiten van de buitenunit, dan nog zal dit worden blootgesteld aan weersinvloeden. Daarom mogen hiervoor alleen corrosiebestendige materialen worden gebruikt. Niet-gelegeerd staal is daarbij voor buitentoepassingen niet aan te bevelen. Het Viega leidingsysteem Temponox leent zich echter uitstekend. De persverbindingen zijn van roestvast staal 1.4301, de roestvast stalen buizen van het nikkelvrije materiaal 1.4520. Het leidingsysteem is speciaal ontwikkeld voor gesloten verwarmings- en koelcircuits. Temponox is niet goedgekeurd voor drinkwaterinstallaties. Dit in tegenstelling tot het roestvast stalen leidingsysteem Sanpress Inox, dat zowel voor drinkwater als voor het aansluiten van warmtepompsystemen kan worden gebruikt. Deze oplossing is ideaal wanneer bijvoorbeeld alle andere installaties in een nieuwbouw met Sanpress Inox worden gemaakt.

Om verwarring tussen de Temponox en het Sanpress Inox leidingsystemen te voorkomen, zijn de Temponox leidingen duidelijk herkenbaar aan een brede bruine streep. De persfittingen hebben een bruine stip en zijn voorzien van een voelbare inkeping op het uiteinde van de fitting. De buizen en persfittingen zijn verder gemarkeerd met het symbool "Niet geschikt voor drinkwater en vers water".

Als alternatief voor Temponox of Sanpress Inox kunnen ook de leidingsystemen Profipress of Sanpress worden gebruikt voor het aansluiten van warmtepompen met koperen respectievelijk roestvast stalen buizen.

SC-Contur biedt veiligheid bij de installatie

Los van de voorkeur voor een type buismateriaal, hebben alle Viega persfittingen het bekende SC-Contur. Dit zorgt ervoor dat per ongeluk niet geperste fittingen over het gehele toelaatbare testdrukbereik 100% niet-dicht zijn. Daardoor zijn de drukval aan de manometer en lekkage van het testmedium duidelijk herkenbaar. Dit zorgt voor extra veiligheid tijdens de installatie van warmtepompen.

Met consumenten die steeds milieu- en energiebewuster worden en een nationale en Europese overheid die het gebruik van hernieuwbare energie stimuleren, zal de warmtepompmarkt sterk blijven groeien. Het veelbesproken tekort aan vakmensen hoeft die ontwikkeling niet in de weg te staan: voor de aansluiting van monobloc-warmtepompen kunnen HVAC-installateurs gewoon de vertrouwde persverbindingstechniek van Viega blijven gebruiken.