Aviva Stadion

Sinds 2010 is het Aviva Stadium de sporttempel van sportminnende Ieren. Het elegante stadion dient echter net zo gemakkelijk als podium voor sterren, zoals Madonna, Lady Gaga en AC/DC. (Foto: Peter Barrow)

Foto´s

Feiten

Object Aviva Stadion
Plaats Dublin, Ierland
Jaar 2010
Soort object Nieuwbouw
Toepassingen Vrije tijd en sport
Architect Populous Architecture, Kansas City, USA; Scott Tallon Walker STW, Dublin

Volledige beschrijving

Iers pioniersproject voor perstechniek

Voetbal is een spel voor gentlemen dat door hooligans wordt gespeeld en rugby is een spel voor hooligans dat door gentlemen wordt gespeeld – dat beweren althans de rugby-fans. In het Ierse Dublin delen de ‘hooligans’ van het Ierse nationale voetbalelftal en de ‘gentlemen’ van het Ierse nationale rugbyelftal al sinds 1872 dezelfde ‘woonkamer’. Decennialang speelden de teams in het historische, maar inmiddels oude Lansdowne Road Stadium. Sinds 2010 vormt op dezelfde historische plaats, het Aviva Stadium de sporttempel van sportminnende Ieren. Het elegante stadion dient echter net zo gemakkelijk als podium voor sterren, zoals Madonna, Lady Gaga en AC/DC.

Zonlicht voor de buren

Het hoefijzervormige stadion is architectonisch indrukwekkend en ligt als een kristallen schaal midden in een woonwijk. Drie tribunes zijn opgebouwd uit vier verdiepingen, terwijl de Noord-Tribune slechts één verdieping telt – zo wordt het in Dublin toch al schaarse zonlicht behouden voor de woningen in de omgeving. Het stadion is gebouwd volgens duurzaamheidsprincipes. Zo wordt het speelveld met regenwater besproeid en wordt de restwarmte van generatoren gebruikt om het water van de sanitaire installaties te verwarmen.

Drinkwater en verwarming voor de bezoekers

Het Aviva Stadion biedt ruimte voor bijna 52.000 bezoekers. Die weten zich verzekerd van water en warmte; de volledige drinkwaterinstallatie werd met Profipress uitgevoerd in koper, de verwarmingsinstallatie met het Prestabo-systeem in verzinkt staal. Alhoewel Viega pas in een laat stadium de bestekteksten ontving, werd toch de keuze gemaakt voor Profipress en Prestabo. De verantwoordelijke planners waren met name onder de indruk van het SC-Contur en de dubbele persing. En dat terwijl persfittingen in Ierland tot dan toe nagenoeg onbekend waren. Zo werd het stadion een succesvol pioniersproject voor de door Viega in serieproductie gebrachte perstechniek.