Viega leidingsystemen voor waterstoftoepassingen

Met de energietransitie in volle gang komen er meer en meer kansen om energiesystemen met behulp van waterstof duurzamer te maken. Waterstof is een interessante energiebron om aardgas te vervangen. Viega speelt hierop in met verschillende leidingsystemen die voldoen aan de Gastec QA  Keuringseis 214 voor waterstofgas. 

Waterstof is een schone brandstof. Bij verbranding komt alleen maar water(damp) vrij en voor de productie is niet meer nodig dan water en (duurzame) elektriciteit. Als energiedrager zou waterstof geschikt zijn om bijvoorbeeld aardgas voor verwarming van woningen en gebouwen te vervangen. Waterstofgas is daarbij met name interessant omdat de bestaande aardgasinfrastructuren relatief eenvoudig geschikt kunnen worden gemaakt voor de distributie van waterstofgas. De componenten in dat netwerk moeten hiervoor wel voldoen aan de GASTEC QA Keuringseis 214 ‘Geschiktheid voor bijmenging tot en met 100% waterstofgas’. De keuringseis wordt door Kiwa gebruikt als basis voor afgifte en onderhoud van het GASTEC QA – Waterstofgas Certificering certificaat. Componenten die over dit certificaat beschikken, zijn geschikt voor bijmenging tot en met 100% waterstofgas.

Drie Viega leidingsystemen

Viega, marktleider op het gebied van metalen persfittingsystemen, biedt verschillende leidingsystemen die voldoen aan de GASTEC QA Keuringseis 214. De leidingsystemen lenen zich daarmee voor toepassing in leidingnetten voor waterstofgas.

Tot de betreffende leidingsystemen behoort het koperen Profipress G-programma dat speciaal is ontwikkeld voor gastoepassingen en te herkennen is aan de gele markering, het gele HNBR-dichtelement, de gele verpakking en de gele punt van de SC-Contur. Dankzij dit SC-Contur kunnen bij de dichtheidstest niet vastgeperste fittingen als niet dicht worden herkend.

Verder voldoet ook het dikwandig stalen Megapress G leidingsysteem aan de Keuringseis 214. Met Megapress G voor gasinstallaties kunnen dikwandig stalen buizen van ½ t/m 2 inch worden geperst waardoor laswerk in gasinstallaties overbodig is en alle negatieve neveneffecten komen te vervallen. Door het gebruik van de perstechniek is Megapress G 60% sneller dan lassen – en uit oogpunt van brandveiligheid 100% betrouwbaarder. Net als andere Viega persfittingen zijn ook de Megapress G-fittingen uitgevoerd met de bewezen Viega SC-Contur veiligheid.

Tenslotte zijn ook de Viega soldeerfittingen geschikt voor bijmenging tot en met 100% waterstofgas overeenkomstig Keuringseis 214. Deze fittingen uit brons en koper voor koperbuizen worden geleverd in diameters van 12 t/m 54 mm.

Het Megapress G  en Profipress G persittingsysteem en de soldeerfittingen van Viega zijn geschikt voor waterstoftoepassingen conform GASTEC QA Keuringseis 214. (foto: Viega)

Het Megapress G  en Profipress G persittingsysteem en de soldeerfittingen van Viega zijn geschikt voor waterstoftoepassingen conform GASTEC QA Keuringseis 214. (foto: Viega)