ISSO-publicatie 116 ‘Legionellaveilige gebouwen: Bouwkundig ontwerp en realisatie’

ISSO heeft nieuwe kennis toegevoegd aan de productenreeks Legionellapreventie. Het gaat om de CUR-aanbeveling 120 ‘Ontwerpen en realiseren van legionellaveilige gebouwen’ (2017), die is omgedoopt naar ISSO-publicatie 116 ‘Legionellaveilige gebouwen: Bouwkundig ontwerp en realisatie’. De publicatie is, specifiek ontwikkeld voor ontwerpers, bouwkundigen en bouwers.

Viega heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de CUR-aanbeveling 120 ‘Ontwerpen en realiseren van legionellaveilige gebouwen’ uit 2017. In maart 2021 heeft ISSO de  kennis geactualiseerd. Op deze kleine actualisatie na is de publicatie ongewijzigd gebleven.

Aansluiting met de bouw

“ISSO gaf al een uitgebreide reeks aan legionella-kennisproducten uit, maar met ISSO-publicatie 116 als nieuwste onderdeel van het portfolio is er nu ook aansluiting naar de bouwkundige kant”, vertelt Ingrid van Toorn, portfoliomanager bij ISSO. “Deze kennis is in 2017 als CUR-aanbeveling echt ontwikkeld voor architecten, bouwers en bouwkundig adviseurs. Het helpt hen de bouwkundige randvoorwaarden in een gebouw zo te maken, dat de installateur hierin een legionellaveilige waterinstallatie kan installeren. We hopen dat CUR-aanbeveling 120 als ISSO-publicatie ook zijn weg zal vinden in de bouwsector.” 

 

Ontwerpuitgangspunten

In de praktijk blijkt nog te vaak dat in het bouwkundig ontwerp onvoldoende is nagedacht over de benodigde randvoorwaarden voor legionellaveilige leidingwaterinstallaties. ISSO-publicatie 116 sluit aan op de gangbare ontwerpmethodiek voor gebouwen. Voor het ruimtelijk ontwerp geeft de publicatie aan welke ontwerpuitgangspunten vastgelegd moeten worden. Met checklists voor het technisch ontwerp, het geschreven bestek en voor het bouwkundig tekenwerk, staan de essentiële, duidelijk vast te leggen punten beschreven die nodig zijn voor een legionellaveilige leidingwaterinstallatie. De kennis is gericht op woningbouw, maar het is ook goed toepasbaar op het ontwerp voor veel voorkomende utiliteitsgebouwen, zoals kantoor-, logies-, en bijeenkomstgebouwen.

Raadpleeg de publicatie kosteloos

Kennis brengt de bouw- en installatiesector verder. We mogen jou als onze relatie vijf werkdagen kosteloos toegang geven tot ISSO Open, waar de ISSO-publicatie 116 is gepubliceerd. Het stappenplan voor de gratis toegang is als volgt:

  1. Je maakt eerst een profiel aan op ISSO Open.
  2. Vervolgens stuur je een e-mail naar bestellingen@isso.nl. Daarin geef je aan met welk e-mailadres je het profiel hebt aangemaakt en met de actiecode. De actiecode is: Viega – ISSO-publicatie-116-2021
  3. De toegang wordt gekoppeld aan jouw profiel. Vanaf dan heb je 5 werkdagen kosteloos toegang tot alle kennis in ISSO Open.

 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website voor u zo prettig mogelijk te maken, de website te kunnen verbeteren en statistische gegevens te verzamelen. De cookies worden niet gebruikt om gebruikersprofielen aan te maken. Aanvullende informatie vindt u in onze Privacy policy