Impressionistische meesterwerken in het hartje van Amsterdam

Het leidingsysteem Viega Megapress werd toegepast bij het Van Gogh Museum (fotocredit: Van Gogh Museum, Jan Kees Steenman).

Wie kent het Van Gogh Museum niet. Een pareltje in de kunstwereld dat wereldwijd bekendheid geniet. Strukton Worksphere is beheerpartner van het museum. Voor onder andere het installatiewerk  heeft het bedrijf een integraal beheercontract met een looptijd van 10 jaar. “Gedurende die tijd worden de klimaateisen door ons gegarandeerd. Dit betekent dat installaties zo betrouwbaar mogelijk moeten (blijven) draaien”, vertelt projectleider Sander Sint hierover. “Dat betekent uiteraard dat we hoge eisen stellen aan de kwaliteit van ons eigen werk én van de producten waarmee we werken. Mede daarom kozen we voor één van onze projecten voor het Megapress-systeem van Viega. Als Strukton Worksphere zijn we altijd de eerste met het toepassen van de laatste stand der techniek. Het Megapress-systeem is daar een goed voorbeeld van.”

De aanleiding voor die keuze was een project van een collega van Sander die zijn positieve ervaringen met Megapress deelde. Het systeem van Viega is speciaal ontwikkeld voor dikwandig stalen leidingen en is geba-seerd op de vertrouwde koude perstechniek. “Toen bij het Van Gogh Museum een filter voor het buffervat van het gekoelde watersysteem moest worden aangebracht, besloten we dan ook het Megapress-systeem hier in te zetten. Een deel van het dikwandig stalen leidingwerk moest daarbij worden vervangen door een nieuw deel mét filter.” 

SPELREGELS

Installatiewerkzaamheden in musea zijn aan de nodige spelregels gebonden. Sander hierover: “Neem alleen al het gekoeld watersysteem zelf. Dat vormt de basis voor de koeling in het museum en draagt bij aan een correcte klimatisering van de ruimtes waar de kunstwerken hangen. Die systemen kunnen dan ook eigenlijk geen minuut uit bedrijf waardoor installatiewerkzaamheden tijdens bedrijf worden uitgevoerd.”

Om het filter te kunnen plaatsen werd de 2-inch dikwandig stalen leiding in de technische ruimte van het museum aangeboord en van een afsluiter voorzien. Vervolgens kon het betreffende deel worden vervangen door nieuw leidingwerk. “Er is daarbij bewust gekozen voor het Megapress-systeem”, vervolgt Sander. “Om hier te kunnen lassen, is een las- en slijpvergunning nodig. Dat is op zich al een tijdrovend proces. Lassen brengt bovendien de nodige risico’s met zich mee en is lang zo snel niet als de perstechniek. Voor het leidingstuk dat we hebben vervangen zou het om zo’n 20 lassen gaan waarvoor telkens zeker 20 minuten nodig zijn. Met de Megapress-perstechniek is iedere verbinding in no-time een feit.”

POSITIEVE ERVARING

Als we vragen naar de Megapress-ervaringen tijdens het project bij het Van Gogh Museum antwoordt Sander Sint enthousiast: “We zijn zeer te spreken over het systeem: het werkt snel, is innovatief en in meerdere opzichten uiterst veilig. Niet alleen door het ontbreken van open vuur en lasrook, maar ook door het SC-Contur waardoor per ongeluk niet-geperste verbindingen  direct zichtbaar en traceerbaar zijn. Door voor deze oplossing te kiezen, kon de installatie bovendien gewoon door blijven draaien. En dat was hier een absolute voorwaarde.”  

Object Van Gogh Museum
Plaats Amsterdam, Nederland
Jaar 2020
Soort object Openbare Gebouwen
Oppervlakte 800 m2
Toepassingen Openbare Gebouwen
Installatie Strukton Workshpere
Terug