Tijdwinst boeken in Martini ziekenhuis met Megapress S XL-Systeem

Foto´s

Feiten

Object Ziekenhuis
Plaats Groningen, Nederland
Jaar 2019
Soort object Gezondheidszorg
Oppervlakte 1000 m²
Toepassingen Renovatie
Architect
Planning
Installatie Croonwolter&dros

Volledige beschrijving

Het Martini Ziekenhuis in Groningen maakt zich op voor de strengere eisen die per 2023 aan de energieprestatie van gebouwen worden gesteld. Hiertoe wordt onder meer de luchtbehandelingsinstallatie in de oudbouw vernieuwd. De planning hiervoor is strak. Toen bleek dat de installatie niet tijdens de bouwvak kon worden uitgevoerd, bood de Viega perstechniek in de vorm van Megapress S XL uitkomst.

VERLOREN TIJD INHALEN

“Via onze werkvoorbereider kwam ik bij Viega Megapress S XL terecht. Een techniek die veiligheid combineert met snelheid”, aldus Dennis Wassenaar.  “Die snelheid bleek van grote waarde toen de werkzaamheden moesten worden uitgevoerd. De planning voor het project is strak en toen bleek dat er in de bouwvakantie niet kon worden gewerkt, moest de verloren tijd worden ingehaald. Dat bleek mogelijk met het Megapress S XL-systeem van Viega. Met de Press Booster en de XL-techniek kon de verloren tijd weer worden ingehaald.”

Het persen van de Megapress S XL-fittingen gaat snel en eenvoudig met de Press Booster perskrachtversterker die wordt toegepast op de Pressgun 5 persmachine. Dat de perskrachtversterker volledig op de wensen van de installateur is afgestemd, blijkt wel uit het geringe gewicht en het ergonomisch vriendelijke gebruik met schouderband en handgreep. Zelfs bij het installeren op grotere werkhoogten, boven het hoofd of in kleine ruimten blijft het werken met de Press Booster zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk.

DUURZAAM MARTINI ZIEKENHUIS

Het Martini Ziekenhuis is één van de grootste ziekenhuizen van Noord-Nederland waar duurzaamheid een belangrijk thema is. Langs de 270 meter lange gevel hangt een glasgevel die met zijn isolerende werking als dubbele huidgevel bijdraagt aan de energiezuinigheid. En met de inzet van warmte- en koudeopslag, warmteterugwinning uit ventilatielucht, HF-verlichting, daglichtsensoren en LED-verlichting is het ziekenhuis een van de ‘groenste’ van Nederland. In die groene ontwikkeling past ook de renovatie van de oudbouw om ook hier in 2023 te kunnen voldoen aan de verlangde energieprestaties. In dit kader verving Croonwolter&dros ook de luchtbehandelingskasten voor verwarming en koeling van dit gebouwdeel. We spreken hierover met projectleider Dennis Wassenaar van het bedrijf dat onder het motto ‘Intelligentie door Technologie’ oplos-singen levert voor duurzaam presteren.

“Voor de installatie van de nieuwe luchtbehandelings-kasten diende ook een groot deel van het leidingwerk tussen de luchtbehandelingskast en de centrale verdeler te worden vernieuwd. Deze XL-leidingen kunnen worden gelast of geperst. Maar lassen in een ziekenhuis is niet de eerste keuze: de brandmeldinstallatie moet worden uitgezet, je moet de juiste lassers hebben en die zijn schaars en de perstechniek is veiliger. Bovendien kan met persen veel van het leidingwerk worden voorbereid zodat de overlast op locatie voor patiënten en bezoekers tot een minimum beperkt blijft.” Wie perstechniek zegt, denkt dan natuurlijk al snel aan Viega.