Pentagon

45 kilometer voorzieningsleidingen in het grootste kantoorgebouw ter wereld – het Pentagon aan de Potomac in de hoofdstad van de VS.
"Made in Germany" in het Pentagon Pentagon, Washington, D.C.

Dit is beslist gepast: de wereldwijd machtigste strijdkrachten worden ook vanuit het wereldwijd imposantste kantoorgebouw geleid. Sinds 1943 heeft het ministerie van Defensie van de VS zijn zetel in het Pentagon. De "vijfhoek" werd aan de oever van de Potomac in Washington, D.C. gebouwd. Voordien waren de verschillende kantoren van het vroegere oorlogsministerie uiterst inefficiënt over de hele hoofdstad verspreid. De vijf buitengevels van het Pentagon, in het Nederlands vijfhoek, zijn telkens 280 meter lang. 28 kilometer aan gangen verbinden de vele kantoren met een totale oppervlakte van meer dan 344.000 vierkante meter. In maximaal acht minuten gaat men uiterst efficiënt van het ene punt van het gebouw naar elke willekeurige andere plaats.

Profipress overtuigt

Als zo'n enorm gebouw aan een algemene revisie wordt onderworpen, gaat het vaak ook snel om enorme financiële en tijdsdimensies. Van 1994 tot 2011 en voor een bedrag van 5,3 miljard Dollar werd het Pentagon totaal gerenoveerd. Kwaliteit en duurzaamheid hadden bij het prestigeobject natuurlijk de hoogste prioriteit. Na intensief onderzoek viel de keuze van de verantwoordelijken voor de sanitaire en verwarmingsinstallaties op het duurzame en economische koperen leidingsysteem Profipress (conform VS-standaard).

45 kilometer veilige leidingen

Amerikaans bondig noemt Marv Wheeler van de installatieonderneming Southland Industries naast de duurzaamheid volgende punten pro Profipress: "Door de persverbindingstechniek zijn de buisverbindingen aanzienlijk steviger en veiliger dan gesoldeerde. Bovendien is de installatietijd door het persen gehalveerd." Dit is bij 45 kilometer leidingen een belangrijk argument. Traditioneel worden koperen buizen in de VS gesoldeerd. Sinds de introductie van Profipress op de Amerikaanse markt zet de koude persverbindingstechniek "Made in Germany" zich meer en meer door.

Object Pentagon
Plaats Washington, D.C., Verenigde Staten
Jaar 2011
Soort object Renovatie
Oppervlakte 344280 m2
Toepassingen Openbare Gebouwen
Installatie Southland Industries, Garden Grove, Californië
Terug