Leidingsystemen van Viega voor European Patent Office

Bij de nieuwbouw van het European Patent Office wordt het Megapress-systeem op grote schaal gebruikt.

Foto´s

Feiten

Object European Patent Office
Plaats Rijswijk, Nederland
Jaar 2017
Soort object Nieuwbouw
Toepassingen Openbare Gebouwen
Architect Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten
Installatie J.P. van Eesteren & Croonwolter&dros

Volledige beschrijving

Trots, transparant en een toonbeeld van vernieuwing. Zo laat de nieuwbouw van het European Patent Office in Rijswijk zich omschrijven. Achter de gevel gaat een wereld van inventiviteit schuil – een wereld van uitvinders én leveranciers van doordachte en duurzame systeemtechiek. Typische voorbeelden daarvan zijn de verschillende Viega leidingsystemen die worden ingezet.

FAALKOSTEN VOORKOMEN

We spreken met Martijn de Roos, hoofduitvoerder bij Croonwolter&dros en verantwoordelijk voor de totale werktuigbouwkundige uitvoering, over het project en de uitvoering van de techniek. “Bij een gebouw van deze omvang heb je te maken met installaties die niet alledaags zijn. Het bouwen daarvan lukt uiteindelijk iedereen wel. Veel belangrijker is het om daarbij óók faalkosten te voorkomen. Dat kan alleen als alles tot in de puntjes is voorbereid: de keuze van systemen, de afstemming van activiteiten, de inpassing van nieuwe techniek en -indien nodig- de ontwikkeling van nieuwe werkmethoden.”

Die nieuwe techniek komt vanzelf aan de orde wanneer de klimaatinstallatie ter sprake komt: “Ook die heeft een bijzondere omvang. De hoofdleiding hiervan heeft op iedere verdieping een lengte van 400 meter. En dan hebben we het alleen nog maar verwarming, ventilatie  en air conditioning. De klimaatleidingen in de kelder van het gebouw en in de schachten voorzien het primaire deel van de installatie van water.” De nieuwe techniek bestaat hierbij uit het Megapress-systeem dat wordt ingezet voor het verbinden van de klimaatleidingen. “70% van het leidingwerk dat we normaal gesproken op locatie doen, laten we in dit project in Amersfoort prefabriceren. 

Martijn de Roos vervolgt: “Voor ons is bij het Megapress- systeem met name de tijd- en materiaalwinst bij het isoleren interessant. Bij het gebruik van groefkoppelingen is er veel extra tijd en materiaal nodig om ook die goed te kunnen isoleren. Met Megapress hebben we daar geen last van. Bij de enorme leidingtrajecten is dat een welkome verbetering en versnelling.”

DUMMY-PROOF INSTALLEREN

De voordelen waren direct duidelijk, maar er moest wel aan voorwaarden worden voldaan. Martijn De Roos: “In het project werken we voor de klimaatinstallaties met een speciaal soort water (demi water). Onze opdrachtgever stelt zeer hoge eisen aan de kwaliteit van het gebouw en de componenten die we daarin toepassen. We willen er dan ook zeker van zijn dat de fabrikanten waar we mee werken, daarin meegaan. Voor Viega bleek dat geen probleem.”

Lees het volledige verslag in het Viega journaal terug.