Drinkwaterkwaliteit in zorgcentrum gegarandeerd door Viega gebruikersstation.

Drinkwaterkwaliteit in zorgcentrum gegarandeerd door Viega gebruikersstation.

Foto´s

Feiten

Object Proteion Sterreboch
Plaats Thorn, Nederland
Jaar 2018
Soort object Renovatie
Toepassingen Gezondheidszorg
Installatie Proteion Vastgoedbeheer

Volledige beschrijving

Verscholen in het witte stadje Thorn en op loopafstand van het centrum is Zorgcentrum Proteion Sterrebosch één van de locaties van zorgorganisatie Proteion. De circa 100 bewoners krijgen uitstekende zorg en kunnen ter plekke genieten van de binnentuin, veel groen, waterpartijen en een gezellig restaurant. Als prioritaire instelling dient de drinkwaterkwaliteit perfect in orde te zijn. Dat lukt mede door  de inzet van twee elektronische gebruikersstations met Viega Hygiene+ functie.

Zorgorganisatie Proteion
Proteion is een Limburgse zorgorganisatie. Zorg, ondersteuning, en behandeling – het komt terug in de verschillende zorgcentra, de zorg aan huis  en in de dagvoorzieningen waar de ruim 3.000 professionele medewerkers van Proteion zich voor inzetten. Afdeling Control&Vastgoed van Proteion is onder meer verantwoordelijk voor het beheer van en onderhoud van het vastgoed. We spreken met Frank Kurstjens, vastgoedbeheerder bij Proteion. “Als zorgorganisatie zijn wij gebrand op een uitstekende drinkwaterkwaliteit. We zijn daarbij altijd op zoek naar slimme technieken en methoden om die kwaliteit te kunnen garanderen.”

Dat laatste blijkt lang niet altijd even eenvoudig. “De zorgcentra zijn verspreid over de regio. Op onze locatie in Thorn hebben we al verschillende technieken ingezet om  legionellaverspreiding te voorkomen. Daarbij hanteren we een streng spoelregime”, aldus  Frank Kurstjens. “We merken echter dat het personeel er steeds meer taken bij krijgt. Ook het spoelen wordt zo aan het takenpakket toegevoegd. De vraag blijft dan natuurlijk altijd bestaan hoe dat spoelen ook daadwerkelijk gegarandeerd is. Met meer taken op het bordje, bestaat de kans dat er ook wel eens iets vergeten wordt. Hoe je het ook wendt of keert, de mens blijkt toch vaak de zwakste schakel in de kwaliteitsketen.”

Elektronisch Gebruikersstation

Frank kwam in aanraking met het elektronische gebruikersstation met Viega Hygiene+ functie tijdens één van de kennisevents van Viega. “Het elektronische gebruikersstation biedt precies die functionaliteit die wij nodig hebben voor de afgelegen tappunten in de gebouwvleugels.” Al vele jaren worden de gebruikersstations met Viega Hygiëne+ functie toegepast in onder meer ziekenhuizen, zorgcentra, scholen en hotels. De gebruikersstations spoelen volledig automatisch met een hoeveelheid die op het gebruik is afgestemd. Wordt een tappunt langere tijd niet gebruikt, dan start het station zelfstandig de spoeling en zorgt zo automatisch voor de noodzakelijke waterverversing.
De Viega gebruikersstations kennen verschillende start-  stopcombinaties zodat de hygiënespoeling exact kan worden afgestemd op de praktijk. Dat kan tijd- of intervalgestuurd zijn maar ook een temperatuur- of gebruiksafhankelijke spoeling kan worden geprogrammeerd.


Eenvoudige installatie

De nieuwste uitvoering van het gebruikersstation zoals dat bij zorgcentrum Sterrebosch wordt ingezet, is voorzien van besturingselektronica die de ingebruikname van stations nog eenvoudiger maakt. Frank Kurstjens: “De stations zijn eenvoudig te plaatsen en installatietechnisch snel en eenvoudig aan te sluiten. Bovendien zijn de stations voorzien van WiFi waardoor ze in no-time zijn in te stellen en uit te lezen op een smartphone, tablet of laptop. Meldingen, acties, metingen en andere bedrijfsgegevens zijn zo eenvoudig te downloaden voor extern of intern gebruik. Dat speelt een grote rol voor prioritaire instellingen; het wordt steeds belangrijker om het spoelen aantoonbaar te maken. Sterker nog, de wetgever eist dat van ons. Dankzij het elektronische gebruikersstation met Viega Hygiene+ functie hebben we die informatie nu altijd beschikbaar.”

Positieve Ervaringen

Inmiddels draaien de gebruikersstations diverse maanden. Gevraagd naar de ervaringen met de stations antwoordt Frank Kurstjens enthousiast: “We zijn zeer tevreden over de gebruikersstations en weten ons nu ook op de afgelegen tappunten verzekerd van een goede drinkwaterkwaliteit. De oplossing die Viega biedt, is technisch veruit de beste. Sterk punt van Viega vind ik de manier waarop zij hun drinkwaterkennis delen en voor klanten beschikbaar stellen. Dat geeft vertrouwen voor vandaag én voor de toekomst.”