Antarctica Onderzoeksstation Bharati

© Architects: IMS Ingenieurgesellschaft / bof architekten / m+p consulting; Fotograaf: Rakesh Rao/NCAOR
Min 40 °C – warmte en water ook op extreem onherbergzame plaatsen Indiaas onderzoeksstation Bharati, Antarctica

Aan het Antarctische rotsplateau "Larsemann Hills" met temperaturen tot min 40 °C exploiteert India sinds 2012 een wetenschappelijk onderzoeksstation met de bloemige en doorgaans passende naam "Bharati" – zo heet ook de hindoeïstische godin van de wijsheid en de kennis. Opdat wijsheid en kennis ook op het geïsoleerde en ruwe continent goed kunnen gedijen, is een betrouwbare verzorging van het wetenschapsteam met warmte en water levensnoodzakelijk.

Speciale taak: glycol in het verwarmingswater

Voor de opwekking van warmte en stroom wordt kerosine gebruikt die tot min 54 °C vloeibaar blijft. Voor het ventileren van de tank installeerden de technici het Viega leidingsysteem Sanpress Inox G – wegens zijn blijvende resistentie tegen de te transporteren media. Normaal gezien wordt Sanpress Inox G voor gas- en stookolieleidingen gebruikt.

De verdeling van de verwarmingswarmte realiseerden de experts met het Prestabo-systeem. Om het bevriezen van het verwarmingswater uit te sluiten, is glycol-L in een concentratie van 57 procent bijgemengd. Viega onderzocht hiervoor de reactie van de dichtringen van EPDM op dit extreem hoge glycolgehalte. Het resultaat: de dichtringen van de persfittingen zijn volledig inzetbaar voor het verwarmingswatermengsel. En bovendien geschikt voor bedrijfstemperaturen van min 40 °C tot – in "Bharati" eerder onwaarschijnlijk – plus 80 °C.

Waar legionellabacteriën een volledige missie in gevaar brengen

Op de afgelegen plaats speelt de drinkwaterhygiëne een bijzonder belangrijke rol. Een besmetting met legionellabacteriën of gelijkaardige schadelijke microben zou niet alleen voor de onderzoekers een catastrofe zijn – zelfs de toekomst van de missie zou gevaar lopen.

De verantwoordelijken kiezen daarom voor Sanpress Inox met buizen van roestvast staal 1.4521. De Easytop-circulatieregelventielen garanderen een constante temperatuur van het warme water van 60 °C. De thermische desinfectie-inrichting ervan beschermt op doeltreffende wijze tegen legionellabacteriën. Easytop-monsternameventielen maken het regelmatig controleren van de drinkwaterkwaliteit mogelijk.

Minstens 20 jaar zullen ongeveer 25 personen het hele jaar in "Bharati" onder extreme omstandigheden werken – ook dankzij techniek "Made in Germany".

Object Bharati Onderzoekssstation
Plaats Antarctica, Antarctica
Jaar 2012
Soort object Nieuwbouw
Oppervlakte 2000 m2
Toepassingen Wetenschap Onderwijs
Architect bof Architekten GbR, Hamburg
Planning Kaefer Construction GmbH, Bremen
Installatie YIT Germany, Leverkusen
Terug