Allianz Arena

Het omvanrijke project Allianz Arena in München werd inclusief de destijds grootste parkeergarage van Europa tijdig voltooid. Op het vlak van de drinkwater- en sanitaire installatie leverde de Viega systeemwereld hiertoe een waardevolle bijdrage.

Architectonische exclusiviteit met tot in het kleinste detail geplande faciliteiten

Of iemand voetbalfan is of niet en om het even naar welke clubkleuren de voorkeur uitgaat: dat FC Bayern München niet alleen succesvol, maar vaak ook inspirerend voetbal speelt, kan niet worden ontkend. Inspirerend is ook een bezoek aan de Allianz Arena, in zekere zin de woonkamer van FCB.

Maar niet alleen de daar te bewonderen voetbalwedstrijden dragen hiertoe bij. Gasten die de wedstrijden vanuit de exclusieve loges volgen, zijn ook van het interieur onder de indruk. Niet te verwonderen, want de jaarlijkse huur van deze 106 "suites" ligt tussen 90.000 en 240.000 euro – een aanzienlijke prijs voor ongeveer 50 m². Maar hiervoor kan de "huurder" de inrichting en indeling helemaal individueel bepalen – indien gewenst inclusief badkamer met douche. In elk geval vereiste net deze individualiteit bij de bouw van het stadion een meesterlijke prestatie van het bedrijf voor sanitair-, verwarmings- en klimaattechniek.

Flexibiliteit en tijdsbesparing

De tijdscorridor tussen de uiteindelijke plattegrond- en uitrustingsplanning van elke afzonderlijke loge en de vaste voltooiingstermijn was denkbaar kort. Om toch individueel op de wensen van de klanten in te gaan, koos het uitvoerende bedrijf voor sanitair-, verwarmings- en klimaattechniek voor het voorwandsysteem Steptec. Het is enerzijds heel snel te monteren en anderzijds uiterst flexibel. Zo konden de vaklui van het bedrijf voor sanitair-, verwarmings- en klimaattechniek elementen van de sanitairinrichtingen in de werkplaats voormonteren. Op de bouwplaats waren dan nog slechts enkele handgrepen voor de precieze inbouw vereist. Met deze tactiek konden zelfs ongewone inrichtingen zonder probleem worden uitgevoerd. Het resultaat: Elke loge en elke sanitaire ruimte is exclusief op de speciale wensen van de klanten afgestemd.

Voor extra tijdswinst bij de drinkwaterinstallatie zorgde de Viega persverbindingstechniek – vooral bij het plaatsen van het acht kilometer lange roestvaststalen leidingsysteem Sanpress voor de hoofdverdeling in de Allianz Arena. Want door de "XL"-afmetingen tussen 76,1 en 108,0 millimeter in seconden veilig te persen, heeft heel wat minuten tot het beginsignaal van de openingswedstrijd gered.

Object Allianz Arena
Plaats Munchen, Duitsland
Jaar 2005
Soort object Nieuwbouw
Oppervlakte 171000 m2
Toepassingen Vrije tijd en sport
Architect Herzog & de Meuron, Basel
Planning Elin GmbH & Co KG, Linz
Installatie Stürzer, Aindorf
Terug