Fonterra Smart Control met wisselfunctie maakt koeling mogelijk

Naarden, 28-jul-2021

Met het Fonterra Smart Control regelsysteem voor vloerverwarming kunnen kamers in woningen of bedrijven energiezuinig worden verwarmd. Sinds kort kan het regelsysteem automatisch worden ingesteld om te koelen. Eén signaal vanuit de koude-opwekker is daarvoor voldoende. Daarvoor is niet meer nodig dan een kleine relaiskast met wisselcontact. De montage kan eenvoudig achteraf plaatsvinden op de Fonterra Smart Control basisunit die sinds dit jaar wordt uitgeleverd.

Vloerverwarming geniet een steeds grotere populariteit. Als lagetemperatuur-verwarmingssysteem sluit het naadloos aan op de opmars en eisen van de energietransitie. De kunst is echter om de energetische voordelen van lagetemperatuurverwarming niet ten koste te laten gaan van comfort en gebruiksgemak. Met Viega Fonterra Smart Control biedt Viega een unieke innovatieve regeling die energie-efficiëntie en kostenbesparingen mogelijk maakt door alle verwarmingsgroepen dynamisch en volledig automatisch te regelen.

In tegenstelling tot klassieke warmteverdeelsystemen met hoge aanvoertemperaturen, zorgen vloerverwarmingssystemen voor een besparing van meer dan 10 procent op het energieverbruik. Dat ontlast niet alleen de portemonnee maar vooral ook het milieu. Zeker als je daarbij bedenkt dat de geringere hoeveelheid benodigde energie ook door een warmtepomp kan worden geleverd. De Fonterra vloerverwarming is daarbij uiterst comfortabel voor de bewoner omdat de warmte zeer gelijkmatig wordt afgegeven.

Meer wooncomfort en energiebesparing

Met de nieuwe wisselfunctie voor de bijbehorende Fonterra Smart Control regeling wordt dat wooncomfort nu uitgebreid met de automatische koelfunctie en een pompschakeling die ervoor zorgt dat de circulatiepomp van de menggroep wordt uitgeschakeld indien alle groepen zijn gesloten. Ook dat levert een energiebesparing op. Wordt de Smart Control aangesloten op de gratis Viega server, dan kan de gebruiker zijn smartphone overal gebruiken om de gewenste temperatuur in te stellen.

Deze passieve koeling is zeer aangenaam omdat het in tegenstelling voor bijvoorbeeld airco’s geen bijverschijnselen kent zoals tocht of een te sterke temperatuurval. Bovendien is passieve koeling zeer economisch: afgezien van de energie die de warmtepomp verbruikt is er niets nodig.

Terug
  • Over de onderneming

    Met wereldwijd meer dan 5.000 medewerkers behoort de Viega Groep tot de belangrijkste producenten van installatietechniek. Vanuit negen locaties wordt aan het succes van Viega gewerkt. Op 4 locaties in Duitsland worden de producten vervaardigd. Speciale oplossingen voor de Noord-Amerikaanse markt worden in McPherson (VS) geproduceerd; in Wuxi (China) ligt het zwaartepunt op productie voor de Aziatische markt. Door de focus en kernactiviteiten te richten op de installatietechniek wordt een constante groei mogelijk. Naast buisleidingsystemen behoren voorwand- en afvoertechniek tot het productenprogramma. Het assortiment omvat circa 17.000 artikelen die nagenoeg overal worden toegepast: in de gebouwentechniek, de utiliteit alsook in industriële installaties en de scheepsbouw.

    De start van de familie-onderneming vond plaats in 1899 te Attendorn (Duitsland). Al in de 60-er jaren werd een start gemaakt met internationalisatie. Tegenwoordig worden producten van Viega wereldwijd toegepast. De verkoop verloopt grotendeels via eigen verkoopkantoren in verschillende landen.